Onze kachels zijn op voorraad en alle bestellingen in Nederland boven de € 50,- worden gratis thuisbezorgd!

Infrarood uitgelegd

Elektrische infraroodverwarming uitgelegd;
middengolf vs. lange golf.

Infraroodverwarming is een systeem of apparaat dat warmte levert door middel van warmtestraling. De zon zendt infrarode stralen of warmtestraling uit die ongeveer 150.000.000 kilometer door een koude, donkere ruimte reist. Wanneer het het aardoppervlak bereikt, wordt het door objecten geabsorbeerd en omgezet in warmte.

MIDDENGOLF EN LANGEGOLF – GOLFLENGTEN DIE DE VOORKEUR HEBBEN

Zowel lange- als middengolf lengten hebben zeer goede eigenschappen, een hoog absorptievermogen, lage reflectie en straling dringt niet diep door in de huid. Deze functies zijn gunstig voor het opwarmen van mensen voor comfortverwarming.
De middengolf- en langegolftechnologie zijn dus aanzienlijk efficiëntere technologie vergeleken met kortegolftechnologie die de vereiste eigenschappen bijna volledig ontbeert. Middengolf- en langegolf-infraroodstralers zijn daarom beter geschikt als stralingswarmte voor comfortverwarming.

KORTE GOLF IS HOOG INTENSIEF

De kortegolf infraroodstraler die een zeer hoge temperatuur heeft en daardoor een heel intense warmte afgeeft. De hoge intensiteit van de kortegolf kan op 2-3 meter afstand warmer aanvoelen, maar het grootste deel wordt gereflecteerd en niet geabsorbeerd door mensen. “Warmer” betekent niet “comfortabeler” of “efficiënter”, maar het grootste deel van de energie wordt verspild in de vorm van sterk licht, reflectie en lage absorptie-eigenschappen. Voor comfortverwarming in winderige omstandigheden kan een kortegolf infraroodstraler echter de voorkeur hebben vanwege de hogere intensiteit. Het is beter bestand tegen de verkoelende effecten van harde wind in vergelijking met lange- of middengolf-infraroodstralers.

WARMTE OVERDRACHT

Warmte wordt overgedragen tussen objecten door geleiding, convectie of straling.

Geleiding is de overdracht van thermische energie tussen twee vormen van materie in direct contact. Tijdens geleiding werken deze twee vormen van materie om temperatuurverschillen gelijk te maken.

Convectie is de overdracht van warmte veroorzaakt door een temperatuurverschil tussen de verwarmde delen van vloeistof of gas. Het wordt gewoonlijk beschreven als de overdracht van energie tussen lucht en het object in contact.

Straling is de overdracht van stralingsenergie van de bronmaterie rechtstreeks naar het object zonder tussenkomst van een apparaat. Net als zichtbaar licht wordt stralingsenergie rechtstreeks van de bron naar het object geleid en wordt de lucht niet direct verwarmd.

INFRAROOD STRALING

Het elektromagnetisch spectrum is het bereik van alle mogelijke frequenties van elektromagnetische straling. Het omvat gammastralen, röntgenstralen, ultraviolet, zichtbaar licht, infrarood, microgolven en radiogolven. Net als de energie van de zon wordt stralingswarmte-energie uitgestraald in de vorm van elektromagnetische golven in de infraroodband, die zich naast de zichtbare lichtband op het elektromagnetische spectrum bevindt. Dezelfde werkingsprincipes zijn van toepassing op gefabriceerde infraroodverwarmingstoestellen.

EEN VEELZIJDIGE VERWARMINGSMETHODE

Infraroodverwarming, die profiteert van stralingswarmteoverdracht, zorgt ervoor dat de warmtebron op vloerniveau begint en niet bij het plafond, waardoor infraroodstralers een efficiënte en economische keuze zijn voor uiteenlopende omstandigheden zoals in huis, terras, maar ook horeca- en bedrijfsruimten.

Een goed ontworpen infrarood verwarmingssysteem kan tal van voordelen bieden, waaronder een lager energieverbruik. Onafhankelijke onderzoeken hebben een brandstofbesparing van 20% tot 50% bevestigd in vergelijking met een heteluchtsysteem Infraroodstralers zijn een veelzijdige verwarmingsmethode, nuttig voor een breed scala aan moeilijk te verwarmen toepassingen. Ze zijn bewezen succesvol in gebieden met een hoge luchtinfiltratie, gebouwen met hoge plafonds of waar spotverwarming de voorkeur heeft.

INFRAROODVERWARMERS ZETTEN MEER DAN 90% VAN DE ENERGIE OM IN STRALINGSWARMTE!

INFRAROOD GOLFLENGTEN

Geschatte temperatuurbereiken en het geschatte golflengtebereik gemeten in microns. Een verwarmingsgloeidraad bedrijfstemperatuur laat ons zien om welk type infraroodstraler het gaat. Afhankelijk van het doelmateriaal dat moet worden verwarmd, moet het juiste type verwarmingsstraling worden gekozen, aangezien materialen verschillende absorptieniveaus hebben. Als de infrarode verwarmingsstraling niet correct is, wordt slechts een deel van de warmtestraling geabsorbeerd door het resterende materiële deel, verspild of weggekaatst.
Kortegolf (ook wel IR-A of Near Infrared genoemd) met golflengten tussen 0,78 – 1,4 μm

Kortegolf-infraroodverwarmers werken tussen 780 nm en 1.400 nm en stralen temperaturen uit van 1300 °C tot 2600 °C en een helder zichtbaar licht. Emitters zijn typisch kwarts gevuld met halogeengas met een reflector om de warmte in een bepaalde richting te concentreren.

Middengolf-infraroodstralers werken tussen 1.400 nm en 3.000 nm en stralen temperaturen uit van 500 – 1300°C en produceren een diep gedimd rood licht. Emitters kunnen kwarts of koolstof (carbon) zijn met een reflector om de warmte in een bepaalde richting te concentreren.
Langegolf (ook wel IR-C of ver-infrarood genoemd) met golflengten tussen 3,0 – 1000 μm

Langegolf-infraroodstralers werken in golflengten boven 3000 nm. Langgolvige infraroodelementen stralen veel lagere temperaturen uit, meestal rond de 100 – 500°C en geen zichtbaar licht.

 

Categorieën

Categorieën

Kleur

Kleur

Wat mag het kosten?

Prijs - slider
0549