Onze kachels zijn op voorraad en alle bestellingen in Nederland boven de € 50,- worden gratis thuisbezorgd!

Terrasverwarming: gas of elektrisch?

Terrasverwarming: de perfecte oplossing om ’s avonds nog lekker wat langer buiten te zitten of om ook in de winter te genieten van het terras. Maar wat is de meest efficiënte terrasverwarming en past het beste bij jouw situatie? De twee populairste opties zijn elektrische- en gasgestookte terrasverwarming. We leggen de verschillen tussen deze twee uit!

De verschillende soorten terrasverwarming

Laten we dan eerst beginnen bij welke soorten terrasverwarming er allemaal op de markt zijn. Dit zijn er namelijk een aardig wat: staande, hangende en tafelmodellen. Daarnaast verschillen ze ook in de gebruikte energie en het energieverbruik. De verschillende types zijn ontworpen om aan de verschillende behoeftes te voldoen. Ze hebben dan ook elk hun eigen unieke voordelen:

  1. Staande terrasverwarmer: dit type terrasverwarmer is vrijstaand en kan gemakkelijk worden verplaatst. Het heeft een hoge paal met een kap erbovenop, waardoor warmte wordt verspreid over een breed gebied.
  2. Hangende terrasverwarmer: dit type terrasverwarmer wordt aan een plafond, luifel of muur bevestigd en verwarmt de ruimte direct onder zich. Ze zijn ideaal voor kleinere ruimtes of overdekte terrassen.
  3. Tafelmodel terrasverwarmer: zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze terrasverwarmers ontworpen om op tafels te worden geplaatst en kunnen worden verplaatst wanneer dat nodig is. Ze zijn compact en kunnen worden gebruikt om een kleine ruimte op te warmen.
  4. Infrarood terrasverwarmer: dit type terrasverwarmer verwarmt niet de lucht, maar de aangestraalde personen en objecten. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat en het energieverbruik lager is dan bij traditionele gasverwarmers.
  5. Elektrische halogeen terrasverwarmer: elektrische halogeen terrasverwarmers werken op stroom en zijn meestal ontworpen voor gebruik binnenshuis of op overdekte terrassen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en hebben geen fossiele brandstof nodig om te verwarmen.
  6. Gas terrasverwarmer: gas terrasverwarmers werken op propaan of aardgas en kunnen warmte leveren aan grote buitenruimtes. Ze zijn krachtig en kunnen worden gebruikt om grote groepen mensen op te warmen. Ze verbruiken daarbij veel (dure) energie.

Verschil tussen terrasverwarming en infrarood terrasverwarming

Nu we weten welke terrasverwarmers allemaal mogelijk zijn, zoomen we verder in op de het verschil tussen elektrische en infrarood terrasverwarming.

Zowel elektrische terrasverwarmers als infrarood terrasverwarmers wekken warmte op met elektriciteit. Het verschil tussen deze twee soorten terrasverwarmers zit hem voornamelijk in de manier waarop ze de warmte afgeven.

Gasgestookte terrasverwarmers verwarmen de lucht in de omgeving, terwijl infrarood terrasverwarmers directe warmte afgeven naar mensen en objecten. Dit betekent dat infrarood terrasverwarmers efficiënter werken en dus minder energie verbruiken dan gasgestookte terrasverwarmers. Bovendien zijn infrarood terrasverwarmers stiller en veiliger dan gasgestookte terrasverwarmers, omdat er geen ventilator nodig is om warmte te verspreiden en er geen open vlam is. Infrarood terrasverwarmers zijn soms iets duurder in aanschaf dan ‘standaard elektrische en gasgestookte terrasverwarmers.

Verschil halogeen en infrarood verwarming

Dan is er binnen de infrarood terrasverwarming ook nog een verschil tussen halogeen- en carbon verwarmingselementen. Halogeen verwarmingselementen geven een kortere golflengte infrarood straling af, wat resulteert in een meer ‘branderig’ aanvoelende warmte. Carbon element Infrarood verwarming daarentegen geeft een iets langere golflengte af, waardoor er een veel prettiger aanvoelende warmte ervaren wordt.

De voordelen van carbon element infrarood terrasverwarming

Carbon element infrarood terrasverwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van gas terrasverwarming.

  • Efficiëntie: ten eerste is infrarood verwarming efficiënter en verbruikt het minder energie. Dit komt omdat het directe warmte afgeeft naar mensen en objecten, in plaats van de lucht te verwarmen.
  • Veiligheid: daarnaast is infrarood terrasverwarming veiliger, omdat er geen open vlam is en er geen brandstof nodig is.
  • Stiller: tot slot is infrarood terrasverwarming stiller dan andere soorten verwarming, omdat er geen ventilator nodig is om de lucht te circuleren.

Is infrarood terrasverwarming energiezuinig?

Ja, carbon element infrarood terrasverwarming is energiezuiniger dan andere soorten terrasverwarming. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld gas terrasverwarmers, is de energiebron zuiniger en goedkoper. Er gaat geen energie verloren door de verbranding van brandstof en – ondanks de hoge energieprijzen – is elektra goedkoper dan gas.

Kortom een carbon element infrarood terrasverwarming efficiënter en energiezuiniger. Dit omdat het directe warmte uitstraalt in plaats van de omgevingslucht te verwarmen. Hierdoor is er minder energie nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Categorieën

Categorieën

Kleur

Kleur

Wat mag het kosten?

Prijs - slider
0549